Rasförbud!

Diskussionen om att införa ett rasförbud mot de så kallade ”kamphundarna” i Sverige är något som verkligen får mig att reagera och vilja engagera mig i.

 

De förbjudna raserna är (antal individer av rasen registrerade i SKK de senaste tio åren);

Pitbull Terrier (Registreras ej i SKK)

Tosa Inu (21)

American Staffordshire Terrier, Amstaff (2653)

Fila Brasileiro (85)

Dogo Argentino (459)

Amerikansk Bulldog (Registreras ej)

Boerboel (Registreras ej)

Kangal (0)

Centralasiatisk Ovtjarka (10)

Kaukasisk Ovtjarka (115)

Sydrysk Ovtjarka (33)

Tornjak (1)

Sarplaninac (24)

(Som man kan se är de flesta av dessa raser väldigt sällsynta, inte bara i Sverige utan i hela världen)

 

Sedan den 1 juli i år är rasförbudet redan infört i Danmark. De utvalda raserna och rasblandningar med någon/några av raserna i sig måste vara kopplade och bära munkorg på offentliga platser. Aveln på dessa raserna/rasblandningarna är strängt förbjuden och de valparna som föds får inte säljas i Danmark. Liknande förbud har även införts i andra länder, bland annat i Norge. Nederländerna (2008) och Italien (2009) är bara några av dessa länder som avbrutit lagen om ett rasförbud eftersom den till stor del varit helt meningslös eller gett motsatt effekt. En motsatt effekt kan till exempel vara att de personer som absolut inte ska ha hund, väljer just de raser som enligt samhället räknas som farliga.

 

Jag tycker att lagförslaget är helt fel och egentligen tyder på okunnighet om raserna och hundar i ren allmänhet. Naturligtvis finns det ”aggressiva” individer inom de utvalda raserna, men inom vilken ras finns inte det? Aggressiva hundar är aggressiva hundar oavsett ras eller rasblandning och en okunnig och oansvarig hundägare är en dålig hundägare oavsett vilken ras han/hon har. I detta fallet är det ägarna som ska bestraffas individuellt, inte hundarna eftersom de bara beter sig instinktivt och som de har blivit uppfostrade. Lagen kommer naturligtvis även att drabba seriösa uppfödare och ägare av rasen. Många av de utvalda raserna fungerar även som utmärkta och mysiga familjehundar och i de flesta fallen finns det uppfödare av rasen som tydligt kämpar för att få bort så mycket av den ursprungliga ”kamplusten” som möjligt, vilket faktiskt går även om det tar lång tid. Varför ska dessa seriösa uppfödare och hundägare med sina väl fungerande hundar i samhället behöva drabbas bara för att några enstaka oseriösa hundägare inte kan ta sitt ansvar vid val av ras och uppfostring av hunden? Ursprungligen är trots allt problemet i grund och botten ett hundägarproblem.

Om det hade varit så enkelt så att man genom en lag blivit av med alla farliga hundar, tror jag att SKK redan hade accepterat ett sådant förslag för många år sedan.

Naturligt vis tycker jag att hundar (oavsett ras!) som går oprovocerat till attack ska avlivas.

Lösningar på problemet hade enligt mig kunnat vara att alla hundägare ska gå på en obligatorisk kurs eller liknande där man får reda på all möjligt fakta om rasens beteende, metalitet och ursprung. Man borde även vara tvungen att gå speciella kurser med ens hund. En typ utav kurs för varje rasgrupp. Efter kurserna inser förhoppningsvis personerna som valt helt fel hundras att just den rasen inte är lämplig för honom/henne. Dock kan tyvärr hundens beteende påverkas av dess personlighet och skilja sig från mängden. Att MH-testa (Mentaltest hund) och BPH-testa (Beteende- och personlighetstest hund, en utveckling av MH-testet som ska passa alla hundraser) ens hund borde mer eller mindre vara ett krav då det både hjälper en själv på så sätt att man får reda på mer om ens hunds typiska sätt att vara, samt att det hjälper rasernas utveckling. Positivt nog har efterfrågan på MH ökat! SKKs kommitté för hundars mentalitet beslutat att SKK kommer satsa 1 miljon kronor på att utveckla och kvalitetssäkra MH-testet. Priset för MH-test och BPH-test borde samtidigt sänkas så att fler hundägare har råd och väljer att lägga pengarna på just MH-testa och BPH-testa sina hundar. Jag tycker, precis som SKK, även att den nya lagen som stiftades för två år sedan (2008) som innefattar tillsyn över hundar och katter (2007:1150) ska användas mer effektivt




Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:



Trackback



Namn: Ditt namn
Bor: Vart du bor
Ålder: Din ålder

Övrigt: Valfritt text, t ex dina intressen eller om din blogg.




RSS 2.0